-->

Ook gestoken door een mug in midden van de winter? Dit is de reden

Ook gestoken door een mug in midden van de winter? Dit is de reden
Woensdag 2 Januari 2019 - 08:04   I   Foto: Pixabay   I   door Fabian Morren

Heeft u de voorbije dagen ook last gehad van muggen? Het klinkt heel vreemd rond deze periode, maar u bent alvast niet de enige. “Wen er al maar aan”, zegt Arnold van Vliet, muggenonderzoeker aan de Wageningen Universiteit. “Door het warmere klimaat zal muggenoverlast in de winter stilaan normaal worden.”

“Sowieso is het normaal dat er tijdens de winter in huis zitten”, zegt Arnold Van Vliet in Het Nieuwsblad. “Volwassen exemplaren van de huissteekmug overwinteren om in het voorjaar voor nakomelingen te zorgen. Ze zitten in schuurtjes, kelders of ergens op een rustig plekje in huis verstopt. Ze zijn er dus altijd, maar normaal gezien merk je dat niet. Ze zitten stil om geen energie te verbruiken. Tenzij het niet echt koud is, zoals nu dus. Je kan er niet omheen dat onze winters warmer worden. Dus zal er ook rond de jaarwisseling vaker gezoem weerklinken in huis.”

Al kan de huidige warme periode wel goed zijn voor de komende zomer.  “Tijdens warme winters zijn er meer schimmels die de muggen kunnen aantasten. En muggen die nu al veel energie verspillen, halen mogelijk het einde van de winter niet. Al hangt het van zoveel factoren af. Voorspellen of er veel of weinig muggen zullen zijn, is onmogelijk.”

TAGS  I  Arnold Van Vliet