Steven Van Gucht: “In rusthuizen kunnen we coronapatiënten en niet-coronapatiënten niet zomaar scheiden, dit is echt een probleem” Royalty
Royalty

Steven Van Gucht: “In rusthuizen kunnen we coronapatiënten en niet-coronapatiënten niet zomaar scheiden, dit is echt een probleem”

Steven Van Gucht: “In rusthuizen kunnen we coronapatiënten en niet-coronapatiënten niet zomaar scheiden, dit is echt een probleem”

Woonzorgcentra zitten in grote problemen. Personeel moet vaak taken uitvoeren waarvoor ze niet opgeleid zijn, en er wordt gevreesd dat een groot aantal zorgkundigen in de rusthuizen besmet is.

Er wordt daarom gepleit voor veel meer testen in de woonzorgcentra. Personeel dat positief test zou dan eventueel ingezet kunnen worden om besmette bewoners te verzorgen, om zo zoals in de ziekenhuizen ook een aparte stroom te creëren voor Covid-patiënten en niet besmette mensen.

“Ik denk dat het heel belangrijk is om twee groepen te creëren: mensen die de besmetting hebben, en zij die het niet hebben”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano in Het Journaal. “En dan die twee groepen zo veel mogelijk proberen gescheiden te houden om te zorgen dat die besmetting niet verder verspreidt."

Grote moeilijkheid

Dat is in rusthuizen natuurlijk niet evident. “En dat is een probleem. Een rusthuis is geen ziekenhuis en zij zijn hier niet op voorzien of voor gemaakt en dat is een grote moeilijkheid”, aldus Van Gucht. “Daar moeten we echt begrip voor hebben, want dit is zeer moeilijk”, besluit hij.

Populair

Laatste nieuws