Waarom dat goedkope Shein-pakje je meer kan kosten dan je denkt

10 jul , 12:00Shopping
250710SHEIN
Wat begon als een koopjesparadijs voor wie snel iets goedkoop wil, is uitgegroeid tot een hoofdpijndossier voor België. Achter de glimlach van platforms zoals Shein, Temu en AliExpress, schuilt volgens de Centrale Raad voor het Bedrijfsleven (CRB) een verontrustende realiteit: giftige producten, oneerlijke concurrentie en een overbelaste douane.
In 2024 kwamen er drie keer zoveel pakjes uit China ons land binnen als het jaar ervoor. Maar wie denkt dat dat alleen maar jurkjes en smartphonehoesjes zijn, zit ernaast. Volgens De Tijd gaat het ook om gevaarlijke goederen: cosmetica met verboden stoffen, speelgoed zonder CE-keurmerk, opladers die in brand kunnen vliegen.
En net dat is het probleem: oncontroleerbaarheid. Slechts een fractie van de miljoenen pakjes wordt effectief onderzocht, en van wat wél gecontroleerd wordt, blijkt maar liefst 40 procent in overtreding.
België als sluiproute naar Europa
Omdat België logistiek sterk staat, met hubs in onder andere Antwerpen en Luik, fungeert ons land als draaischijf voor de Europese binnenkomst van deze goederen. De CRB waarschuwt: als we niets doen, maken we niet alleen onze eigen markt kapot, maar ook die van heel Europa. Want lokale bedrijven kunnen hier niet tegenop: zij moeten wél voldoen aan regels, normen en belastingen.
De roep om actie klinkt luid. De CRB wil méér middelen voor de douane en een strengere aanpak van frauduleuze webshops. Testaankoop steunt die oproep, net als de Belgische douane. Intussen werkt Europa aan een herziening van de douanewetgeving. Maar dat proces verloopt traag, terwijl de pakjes blijven komen.
Powered by Newsifier