Birgit Van Mol deelt droevig nieuws over ernstig zieke man: "Spoedopname"

230912birgitvanmolphotonews
Het gaat niet zo goed met René, de echtgenoot van Birgit Van Mol. Acht jaar geleden werd de ongeneeslijke auto-immuunziekte MCTD bij hem vastgesteld, in een zeldzame vorm en erge graad. Maar nu hebben de ‘Telefacts’-presentatrice en haar man opnieuw enkele zware maanden achter de rug.
“Het is een grillige ziekte en we hebben weer zware maanden achter de rug met spoedopnames in ziekenhuizen”, vertelt Birgit Van Mol in Dag Allemaal. “Dokters hebben hem nog eens binnenstebuiten gedraaid, maar ze weten niet meer wat ze nog meer kunnen doen. Zijn ziekte komt weinig voor, dus er gebeurt ook weinig onderzoek naar.” Maar door een medicijnwissel is haar echtgenoot gelukkig weer boven water gekomen.
“René is al vaak heel dicht bij de dood geweest. We hebben al zoveel gezien en meegemaakt dat we op cruciale momenten niet meer in paniek schieten”, vervolgt de presentatrice. “Ik heb altijd mijn gsm bij me en soms moet ik alles laten vallen en naar huis spurten. Mijn collega's hebben daar begrip voor. De ziekte zit in één lijf, maar de hele omgeving wordt meegetrokken, waardoor je totaal anders in het leven gaat staan.”

Eeuwige optimist

“Hij overleefde al veel doemscenario's. Wij zeggen: 'Een chance dat René onkruid is, dat vergaat niet”, glimlacht Birgit, die opvallend positief blijft. “Het is thuis lang niet alle dagen ellende, hoor. Mijn man is zo sterk, ook mentaal”, beseft ze. “Omdat hij zo optimistisch is, kan ik het ook aan. En als hij mijn schouder nodig heeft, ben ik zelf sterk.”
René is intussen 69. “Maar in mijn hoofd is hij jonger”, zegt het VTM-gezicht. “Hij is nog altijd een knappe man. Hij kookt veel en als 't gaat, doet hij de boodschappen. Dat geeft hem elke dag een doel”, aldus Birgit.