Tom Waes pakt uit met enorm groot nieuws: "Het minste dat ik kan doen"

231227tomwaesjamesdemusicalplay4
Tom Waes, bekend van ‘Reizen Waes’, komt binnenkort misschien wel met een nieuw project: ‘Zeilen Waes’. Hij laat namelijk een duur zeiljacht bouwen. Niet voor privé doeleinden, maar om er programma's mee te gaan maken. Maar de kost van het vaartuig, neemt hij volledig op zich.
Het knaagde de programma-maker dat hij voor 'Reizen Waes' niet bepaald ecologisch de wereld Rons reist. Dus besloot hij om een oplossing te zoeken, en besloot hij om een Bestevaer 53 te laten bouwen.
Het schip wordt grotendeels gemaakt van gerecycled aluminium en zal worden aangedreven door elektromotoren en zonnepanelen, met een hybride noodgenerator voor extra bereik. Waes financiert het jacht zelf, maar daar zit hij naar eigen zeggen niets mee in.
"Weet je, ik verdien goed de kost, dit is mijn manier om iets terug te doen. Ik werk al zo lang samen met de VRT." Hoeveel het schip kost, wil Tom niets over kwijt. Maar Eddy Liekens van zeilnieuwssite clubracer.be kan er wél een getal op plakken. "Voor een Bestevaer 53 zit je zeker boven het miljoen euro." En in Tom zijn geval, aangezien hij zo ecologisch mogelijk wil bouwen misschien nog wel een stuk meer.
Hij plant ook een serie programma’s rond het thema zeilen, inclusief zijn eigen leerproces. “Ik ga alles moeten leren", zegt Waes. "Mogelijk wordt dat ook een onderdeel van één van de programma’s. ‘Zeilen Waes’ is een optie, maar zelfs dat is nog niet zeker."
De oplevering van het schip staat gepland voor medio 2025, waarna Waes zijn nieuwe avonturen op zee zal beginnen.