Wie de afgelopen week ham kocht bij
Aldi, kijkt best even in de koelkast. De supermarktketen roept een specifieke partij ambachtelijke ham terug, en dat is niet zonder reden: het vlees zou mogelijk besmet zijn met
salmonella.
De ham in kwestie werd verkocht tussen 18 en 25 juni en is herkenbaar aan de houdbaarheidsdatum 07/07/2025. Klanten kunnen ook de productcodes nakijken: ANC: 27069684 en GTIN: 4068261077823. Het gaat om een verpakking met vier sneden van het merk Délifin.
Symptomen kunnen snel opduiken
Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) waarschuwt dat salmonella binnen 12 tot 48 uur na consumptie voor klachten kan zorgen. Denk aan plotse koorts, hevige buikkrampen of aanhoudende diarree. Vooral kwetsbare groepen zoals jonge kinderen, ouderen, zwangere vrouwen en mensen met een verzwakte immuniteit lopen extra risico.
Wie het product al gegeten heeft en symptomen ondervindt, neemt best meteen contact op met een arts. Voorkomen is echter beter dan genezen: wie nog een verpakking in huis heeft, brengt die zonder aarzelen terug naar de Aldi-winkel. De ham wordt volledig terugbetaald, ook zonder aankoopbewijs.
Zeldzaam, maar ernstig
Terugroepacties zoals deze blijven uitzonderlijk, maar ze onderstrepen het belang van voedselveiligheid. Aldi benadrukt dat het uit voorzorg handelt en roept klanten op om het advies strikt op te volgen.
Volgens het FAVV gaat het om een standaardprocedure wanneer er een vermoeden bestaat van besmetting. “Het is belangrijk dat consumenten weten wat ze moeten doen in dit soort situaties", klinkt het.
Voor wie nog twijfelt: salmonella kan gevaarlijk zijn, maar met snelle actie zijn de risico’s meestal goed onder controle te houden.