Met deze slimme kooktips gooi je nooit meer eten weg

15 sep , 22:00Voeding
iStock-897323954
Iedereen kent het: een halve courgette in de koelkast, een paar aardappelen die beginnen uit te lopen, of een restje pasta van gisteren. Vaak verdwijnen die stukjes onbenut in de vuilnisbak, maar dat is zonde. Met een beetje creativiteit tover je ze om tot nieuwe gerechten die niet alleen lekker en gezond zijn, maar ook je portemonnee en het milieu sparen. Restjes koken is niet voor niets een van de slimste trends in de keuken van vandaag.

Soep als redder in nood

De klassieker onder de restjesgerechten blijft soep. Een paar wortelen, wat prei en een restje broccoli? Snijd alles klein, voeg bouillon toe en laat sudderen. Pureer het geheel en je hebt een voedzame maaltijd. Zelfs een halve courgette of een vergeten appel kan soep net dat tikkeltje extra geven. Het fijne is dat soep zich goed laat invriezen, zodat je altijd een snelle maaltijd achter de hand hebt.

Quiche of omelet: restjesverzamelaar

Eieren zijn je beste bondgenoten bij het verwerken van restjes. Een quiche of een stevige omelet slorpt moeiteloos allerlei groenten op. Spinazie, paprika, champignons of zelfs een restje gekookte aardappelen: alles kan mee de pan in. Met wat kaas erover krijg je een smaakvol gerecht dat ook koud nog lekker is, ideaal als lunch de volgende dag.

Pasta en rijst krijgen een tweede leven

Een restje gekookte pasta of rijst hoeft niet in de vuilbak. Bak de pasta op in de pan met een beetje olie, voeg groenten en eventueel wat vlees of tofu toe, en je hebt in tien minuten een nieuw gerecht. Rijstrestjes lenen zich perfect voor nasi of gebakken rijst met ei en groenten. Zo eet je twee keer van hetzelfde basisproduct, maar toch telkens in een andere vorm.

Creatieve wraps en broodjes

Ook brood en wraps zijn ideaal om restjes in te verwerken. Denk aan een tortilla gevuld met gegrilde groenten en een sausje van yoghurt of hummus. Of maak van oud brood een panini door het te beleggen met kaas en wat overgebleven kip of ham. Zelfs brood dat niet meer vers is, kan een tweede leven krijgen als croutons in de soep of broodpudding als dessert.

Zero waste in de keuken

Restjes koken gaat verder dan maaltijden. Groenteschillen kan je gebruiken voor bouillon, en overrijpe bananen worden heerlijke bananenpannenkoeken of cake. Zelfs koffiedik krijgt een tweede leven, bijvoorbeeld als natuurlijke geurvreter in de koelkast. Op die manier verklein je je afvalberg en geef je waarde aan producten die anders verloren zouden gaan.

Slim plannen en bewaren

De truc zit in een beetje organisatie. Plan je maaltijden zo dat ingrediënten in meerdere gerechten passen. Bewaar restjes direct in afgesloten doosjes in de koelkast, zodat ze overzichtelijk en bruikbaar blijven. En wees niet bang om creatief te combineren: vaak ontstaan de lekkerste ontdekkingen uit een mix van onverwachte ingrediënten.
Koken met restjes is meer dan een manier om verspilling tegen te gaan. Het is een creatieve uitdaging die je kookroutine leuker maakt én je geld bespaart. Met een beetje verbeelding wordt je koelkast nooit meer een plek van verloren groenten en vergeten maaltijden.
loading

Loading