Iedereen koopt nu een mobiele airco, maar dit vergeten de meesten erbij te checken

03 jul , 12:00Binnenland
250703mobieleairco
Het warme zomerweer doet meer dan zweet op het voorhoofd brengen: ook de vraag naar mobiele airco’s is op korte tijd geëxplodeerd. In heel Vlaanderen zien winkels zoals Coolblue, Krëfel en zelfs Aldi een piek in de verkoop van draagbare toestellen. De toestellen zijn in veel filialen zelfs tijdelijk uitverkocht. Maar hoe verstandig is het om op een impuls zo’n airco in huis te halen? En hoeveel verbruiken ze nu écht?
Een rondvraag bij ketens en installateurs bevestigt: de voorbije dagen werden er vier keer meer mobiele airco’s verkocht dan normaal. “Het is echt opvallend", zegt een medewerker van een Brico-winkel in de Kempen. “Zodra het buiten 30 graden is, komen mensen massaal toestellen halen. Vaak op goed geluk, zonder voorbereiding.”
De impuls is begrijpelijk. In slecht geïsoleerde huizen of appartementen kan het binnen net zo verstikkend warm worden als buiten. Vooral slaapkamers onder het dak of kamers met grote ramen naar het zuiden lopen snel op tot boven de 30 graden.

Zijn mobiele airco’s nog altijd energieslurpers?

Mobiele toestellen hadden jarenlang een slecht imago. Ze stonden bekend als luidruchtig, weinig efficiënt en vooral: echte stroomvreters. Maar dat beeld is inmiddels bijgesteld, al is voorzichtigheid geboden. Volgens Testaankoop kost een gemiddeld gebruik (zo’n 250 uur per jaar) je ongeveer 60 euro aan stroom — tenminste als je een model hebt met minstens energielabel A+.
Toch zijn niet alle toestellen op de markt even zuinig. In kleinere doe-het-zelfzaken en supermarkten staan nog vaak oudere of minder performante modellen aan verlaagde prijzen. “Dat kan aantrekkelijk lijken, maar je betaalt dat verschil gewoon terug op je elektriciteitsfactuur", zegt energieadviseur Tom Decoster aan Het Nieuwsblad. “Bovendien is het rendement van zo’n toestel vaak beperkt: ze maken vooral veel lawaai en verplaatsen de warme lucht zonder écht goed te koelen.”

Waarom ventileren en afschermen nog steeds beter is

Experts benadrukken dat mobiele airco’s vooral als noodoplossing bedoeld zijn, en zeker geen structurele oplossing vormen. “Wie een hoger comfortniveau wil, investeert beter in zonnewering, degelijke ventilatie of vaste airco-installaties met een buitenunit", stelt ATIC-voorzitter Joris Mampaey.
Dat is niet enkel een energiekwestie, maar ook comfort. “Een mobiele airco moet vaak met een buis uit een open raam hangen. Dat zorgt voor verlies van koele lucht en trekt net weer warmte naar binnen. Zonder goede afdichting is het dweilen met de kraan open", zegt Mampaey.

Wat met zonnepanelen en dynamische tarieven?

Wie zonnepanelen heeft, kan in theorie zijn airco goedkoop laten draaien tijdens de zonuren. Maar dat werkt alleen als je toestel overdag aanstaat én je niet volledig terugvalt op het net. In realiteit zetten veel mensen hun airco pas aan wanneer ze thuiskomen van het werk — op het moment dat de zon daalt en het eigen stroomverbruik stijgt. Daardoor mis je net het voordeel van eigen productie.
Ook de recente stijging van de energieprijs tot meer dan 500 euro per megawattuur zorgt voor bezorgdheid, al voelen vooral mensen met een dynamisch contract daar rechtstreeks de impact van. Wie een vast tarief heeft, merkt er weinig van op de factuur. Toch geldt het advies: hoe zuiniger je toestel en gebruik, hoe minder verrassingen je krijgt.

Tot slot: enkele slimme tips voor thuis

  • Laat mobiele airco’s overdag op lage stand draaien en sluit ramen en deuren goed af.
  • Investeer in raamfolie of zonnewering, zeker voor zuidgerichte ramen.
  • Reinig de filters regelmatig, dat maakt een wereld van verschil.
  • Stel de temperatuur niet te laag in: 25 graden binnen is al comfortabel en vermijdt gezondheidsklachten.
Powered by Newsifier