De federale regering heeft in het zomerakkoord beslist dat werklozen de komende jaren fors meer belastingen zullen betalen. De belastingvermindering waar zij vandaag nog recht op hebben, wordt vanaf 2026 stap voor stap afgebouwd. Volgens vakbonden dreigen daardoor heel wat mensen financieel kopje-onder te gaan.
Vandaag krijgen werklozen nog een belastingvoordeel, waardoor ze minder belastingen betalen dan mensen met een loon. Die regeling bestaat uit twee delen: een aanvullende vermindering van zo’n 450 euro per jaar en een basisvermindering die kan oplopen tot 2.200 euro. Maar dat systeem wordt binnenkort afgeschaft. Vanaf 2026 verdwijnt eerst het aanvullende deel. De basisvermindering wordt dan geleidelijk afgebouwd tot 2029.
Uitkering zakt met honderden euro’s
Volgens interne documenten en een eerdere toespraak van de kabinetschef van minister Jan Jambon (N-VA) kan dat voor sommige werklozen neerkomen op een verlies van 200 euro per maand. En dat op een moment dat de koopkracht voor velen al onder druk staat.
De maatregel past in een bredere fiscale hervorming: werkenden krijgen vanaf volgend jaar netto meer loon, en dat moet ergens gecompenseerd worden. De regering kiest ervoor om onder meer werklozen en gepensioneerden dat voordeel te laten betalen.
Vooral alleenstaanden en ouders met kinderen zullen de gevolgen voelen. De christelijke vakbond ACV waarschuwt dat sommige mensen in hun tweede jaar werkloosheid zelfs minder zullen ontvangen dan het wettelijke leefloon. En hoewel de belastingvrije som – het stuk inkomen waarop je geen belasting betaalt – vanaf 2026 stijgt, maakt dat de schade volgens hen niet goed.
Ook tijdelijk werklozen ontsnappen niet aan de hervorming. “Dat is schrijnend,” zegt Bert Engelaar van het ABVV. “Zij kiezen er zelf niet voor om zonder werk te zitten. Vaak worden ze op economische werkloosheid gezet door hun werkgever, maar toch worden ze nu dubbel gestraft.”
Niet alleen werklozen, maar ook gepensioneerden moeten eraan geloven. Voor wie een
pensioen ontvangt boven de 70.000 euro per jaar, verdwijnt de belastingvermindering volledig. Wie minder pensioen ontvangt, behoudt een deel. Ouderenverenigingen zoals Okra reageren verontwaardigd. “Alsof gepensioneerden enkel een last zijn voor de begroting. Dat beeld klopt niet,” zegt woordvoerder Koen Peeters.
OCMW’s houden hun hart vast
Lokale besturen maken zich intussen zorgen. Door de hervorming dreigen meer mensen aan te kloppen voor een leefloon. Dat betekent extra werkdruk voor OCMW’s, die nu al vaak overbelast zijn.
De grote boodschap? Wie werkloos is of met pensioen gaat, moet zich voorbereiden op een lagere netto-uitkering. En dat begint al vanaf 2026. Volgens de regering is het nodig om werken meer te laten lonen. Volgens de vakbonden dreigt het vooral de meest kwetsbaren te raken.