Zondag 6 Januari 2019 - 12:00   I   Foto: VTM NIEUWS  I   door Redactie

Carl Devos: "Federale regering zou met groenen en liberalen kunnen worden"

Carl Devos:

Carl Devos waarschuwt voor een ingewikkelde regeringsvorming na 26 mei. Dan gaan we stemmen voor de Europese, Vlaamse én federale verkiezingen. "Het wordt de minst voorspelbare regeringsvorming”, voorspelt professor Politicologie aan de Universiteit Gent Carl Devos tegenover VTM NIEUWS. “Zo zou er op Vlaams niveau een coalitie met N-VA en sp.a kunnen komen en op federaal niveau met groenen en liberalen."

De gemeenteraadsverkiezingen liggen nog maar net achter ons of we zijn alweer op weg naar nieuwe verkiezingen. Op 26 mei moeten we opnieuw naar de stembus. De kaarten zouden nadien wel eens zeer verdeeld kunnen liggen.

"Voor de N-VA zal migratie uiteraard een heel belangrijk thema zijn, maar ik denk niet dat dat het enige thema zal zijn”, zegt Devos in een interview met VTM NIEUWS. “Want de partij moet ook aantrekkelijk zijn voor de centrumkiezers en dus zal ze andere, zachtere thema’s naar voren schuiven. Als ze enkel over het migratiethema zou spreken, zou ze te hard en te rechts zijn voor de centrumkiezer.”

Het Vlaams Belang kan daar voordeel uithalen. "Dat het op 26 mei nog over het migratiethema zal gaan, speelt ook in het voordeel van het Vlaams Belang. Die partij zal erop wijzen dat de regering mét N-VA veel heeft gesproken over migratie, maar op het terrein weinig heeft gedaan.”

“Het wordt niet noodzakelijk de langste regeringsvorming ooit, maar wel de minst voorspelbare", voorspelt Devos. "Zo zou er op Vlaams niveau een coalitie met N-VA en sp.a kunnen komen en op federaal niveau met groenen en liberalen. Want ongeveer iedereen kan het met iedereen doen.”

Wat is jouw mening?

TAGS  I  Carl Devos