Royaltywatcher meldt zeer somber nieuws over koning Albert Royalty
Royalty

Royaltywatcher meldt zeer somber nieuws over koning Albert

Royaltywatcher meldt zeer somber nieuws over koning Albert

Koning Albert is opvallend slecht te been, maar was toch aanwezig op de eucharistieviering in Laken. “Schandalig”, vindt royaltywatcher Thierry Debels bij Nieuws365.

De Belgische royals verzamelden zich gisteren in de Sint-Elisabethkerk in Laken voor de herdenking van overleden leden van de koninklijke familie. Het grote nieuws daarbij was de aanwezigheid van prinses Delphine. Die aanwezigheid zorgde er namelijk voor dat koning Albert en de prinses voor het eerst in het openbaar te zien waren.

Gezegende leeftijd

Maar niet alleen die ontmoeting rolde over de tongen van menig royalty-fans. Ook de gezondheidstoestand van Albert werd veelvuldig besproken. De koning zag er vermoeid uit, had een pleister op z’n hoofd en sukkelde met veel moeite de trappen van de kerk op. Paola probeerde hem daarbij te ondersteunen.

Ook royaltywatcher Thierry Debels is geschrokken van de toestand van Albert en vindt de aanwezigheid van de koning daarom onverantwoord. “Die man heeft natuurlijk een gezegende leeftijd. Hij gaat naar de negentig en iedereen ziet dat zijn gezondheid serieus achteruitgaat.”

Trots

“Het is onverantwoord dat hij naar die mis gaat en op die trappen sukkelt en ik vind het schandalig dat ze hem geen ondersteuning hebben geboden. Voorzie op z’n minst twee lijfwachten om hem omhoog te helpen.”

“Ik denk dat zijn trots dat niet toelaat. Ik denk dat oudere mensen het moeilijk hebben om toe te geven dat ze zwakker worden. En ik denk dat Albert dat ook niet wil tonen aan de bevolking. De Coburgs zijn koppigaards.”

Geen honderd

Toch zou het paleis hebben aangedrongen om de viering niet bij te wonen. “Maar Albert drong aan om toch aanwezig te zijn”, meent Debels. “Dat deed hij mogelijk omdat hij beseft dat het waarschijnlijk de laatste keer is.”

“Ik durf geen voorspelling te maken, maar ik vrees dat hij daar volgend jaar niet meer aanwezig zal zijn. Ik kan er natuurlijk geen datum op prikken, maar we zien toch ook allemaal dat hij geen honderd jaar gaat worden.”

Boudewijn

Debels spreekt bovendien van een mirakel, want koning Albert hield er een ongezonde levensstijl op na in vergelijking met zijn broer. “Boudewijn leefde heel gezond en stierf op 62-jarige leeftijd. Albert daarentegen rookte in de jaren ‘60 twee pakken sigaretten op en dronk een fles whisky per dag. Dat was ongelooflijk. Bovendien at hij voor twee à drie personen.”

“Ik vind het altijd ongelooflijk. Twee broers waarvan de ene gezond leeft en sterft op 62-jarige leeftijd aan een hartstilstand, en de ander erop los leeft en 90 wordt. Eerlijk gezegd heeft die man een fantastisch leven gehad, zelfs al komt hij dit jaar te overlijden, want ik denk dat hij het einde van het jaar niet haalt.”

Reportage

Vanavond verschijnt op RTBF ‘Paola, côté jardin’, een documentaire waarin Paola getuigt over de dieptepunten in haar leven. Maar volgens Debels zou de reportage nog een ander doel hebben. “Dit is niet het testament van Paola, maar eerder van Albert. Misschien is het de laatste keer dat we een reportage over hem te zien krijgen op het moment dat hij nog leeft.”

Populair

Laatste nieuws