Geert Molenberghs heeft geen goed nieuws over de mondmaskerplicht Royalty
Royalty

Geert Molenberghs heeft geen goed nieuws over de mondmaskerplicht

Geert Molenberghs heeft geen goed nieuws over de mondmaskerplicht

Biostatisticus Geert Molenberghs van de Universiteit Hasselt heeft er geen goed oog in als het gaat over het verdwijnen van de mondmaskerplicht. “Het is nog te vroeg om de teugels volledig te laten vieren. Zolang er varianten van het virus circuleren, blijft voorzichtigheid geboden.”

Op verschillende plaatsen in Limburg hebben we bijna 90 procent van de mensen gevaccineerd. Dat doet dromen van versoepelingen. Molenberghs wil voorzichtig blijven: “Wat veel mensen vergeten, is dat je met een volledige vaccinatie het virus nog steeds kan oplopen en doorgeven.” Daarom zou de mondmaskerplicht misschien zelfs nog enkele maanden blijven.

De nieuwe uitbraak in het Genkse woonzorgcentrum Mandana, toonde dit nog maar eens aan. In het zorgcentrum zijn alle bewoners gevaccineerd, maar het centrum moet noodgedwongen de deuren sluiten door een nieuwe uitbraak.

“Quasi nul overlijdens, maar niet nul”

Negen bewoners en twee medewerkers werden besmet met de deltavariant. Eén bewoner is ook overleden. Molenberghs verklaart: “Sinds de vaccinatiecampagne is de mortaliteit teruggevallen tot quasi nul, maar er zijn hier en daar nog enkele overlijdens door het virus. Het is wel niet te vergelijken met wat voordien gebeurde.”

Molenberghs ziet een derde prik als eventuele optie, zeker voor de kwetsbare groepen. Voor de bredere bevolking wachten we beter nog wat langer tot de wereldwijde vaccinatiegraad wat hoger ligt, zegt de biostatisticus.

Populair

Laatste nieuws