5 dingen die je beter vermijdt bij het ontbijt

02 okt , 9:00Voeding
iStock-904876956
Het ontbijt wordt vaak de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Toch slaan veel mensen de plank mis met keuzes die minder gezond zijn dan ze lijken. Sommige ontbijtproducten geven je een korte energieboost, maar zorgen er al snel voor dat je futloos wordt of extra zin krijgt in snacks. Dit zijn vijf dingen die je beter links laat liggen als je de dag sterk wil starten.

1. Suikerbommen vermomd als ontbijtgranen

Kleurrijke cornflakes of krokante muesli’s ogen gezond, maar bevatten vaak meer suiker dan je denkt. Op de verpakking zie je claims als “vol vezels” of “rijk aan granen”, maar wie het etiket leest, ontdekt soms dat de helft van het product uit suiker bestaat. Het gevolg: je bloedsuiker stijgt pijlsnel, om daarna even snel te dalen. Dat zorgt voor een energiedip midden in de voormiddag. Kies liever voor havermout of ongezoete granen die je zelf aanvult met fruit of noten.

2. Zoete koffiekoeken en croissants

Een warme croissant of chocoladebroodje bij de bakker ruikt verleidelijk, maar is allesbehalve een stevig ontbijt. Koffiekoeken bestaan hoofdzakelijk uit wit meel, boter en suiker. Ze vullen even, maar je lichaam krijgt er amper vezels of eiwitten door binnen. Na twee uur heb je alweer honger en grijp je sneller naar een ongezonde snack. Bewaar die lekkernijen dus beter voor een uitzonderlijk weekendmoment en niet voor elke werkdag.

3. Vruchtensap uit pak

Veel mensen denken goed bezig te zijn met een glas fruitsap, maar industriële sappen bevatten vaak net zoveel suiker als frisdrank. Zelfs 100% puur sap heeft van nature veel vruchtensuikers en nauwelijks vezels, omdat die er bij het persen uit gehaald zijn. Een glas appelsap kan makkelijk 5 à 6 klontjes suiker bevatten. Beter alternatief: eet een stuk fruit in zijn geheel. Zo krijg je ook de vezels binnen die je maag vullen en je bloedsuiker stabiel houden.

4. Wit brood met chocopasta

Een klassiek ontbijt in veel Belgische gezinnen: een boterham met choco. Lekker, maar helaas een slechte start voor je lichaam. Wit brood bevat amper voedingsstoffen en doet je bloedsuiker razendsnel stijgen. In combinatie met chocopasta krijg je vooral suiker en vet binnen. Het resultaat: een korte piek in energie, gevolgd door een dip. Kies liever voor volkoren brood of rogge, en beleg het met iets voedzamer zoals kaas, avocado of pindakaas zonder toegevoegde suikers.

5. Te veel koffie op nuchtere maag

Voor velen is koffie onmisbaar bij het ontwaken, maar meerdere tassen op een lege maag kunnen je spijsvertering irriteren. Cafeïne verhoogt de productie van maagzuur en kan bij gevoelige mensen leiden tot een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur. Bovendien piekt je cortisol (stresshormoon) al ’s ochtends, waardoor koffie extra hard kan binnenkomen. Eén kopje kan prima, maar wacht idealiter een uurtje na het opstaan en combineer je koffie met een lichte hap.

Slimmere keuzes voor een energieke start

Gelukkig zijn er tal van gezonde alternatieven die wel zorgen voor een stabiele start van de dag. Denk aan:
  • Havermoutpap met fruit en noten.
  • Griekse yoghurt met zaden en bessen.
  • Volkorenbrood met kaas, hummus of avocado.
  • Een smoothie van groenten en fruit, aangevuld met wat havermout of lijnzaad.
Door kleine veranderingen in je ontbijtgewoonten merk je al snel dat je langer verzadigd bent, je energie constanter blijft en je minder zin hebt in tussendoortjes.
loading

Loading